Duurzaam hout kappen stopt de ontbossing

D

De ontbossing van de regenwouden en de andere bossen, is tegenwoordig een groot probleem. Er worden steeds meer bomen gekapt en de vraag naar hout neemt toe. De natuur en het milieu gaan daarom steeds harder achteruit. Het is daarom belangrijk om hier een halt toe te roepen. Duurzaam hout kappen is dan een stap in de goede richting. Het probleem is daarentegen dat niet genoeg mensen beseffen waarom het ontbossen van de planeet zo’n groot en relevant probleem is. In dit artikel lees je dan ook waarom het kappen op een duurzame manier moet.

 

Duurzaam hout kappen stopt de ontbossing

Het belangrijkste van de duurzame manier, is dat de ontbossing wordt geremd. Het duurzaam kappen gaat dan ook als volgt. Allereerst wordt er onderzocht welke bomen er al flink op leeftijd zijn en welke al veel co2 hebben opgenomen. Bomen kunnen namelijk ook maar een bepaalde hoeveelheid co2 opnemen. Wanneer deze bomen het limiet hebben bereikt, dan nemen ze niets meer op. Door juist deze bomen te kappen, wordt ervoor gezorgd dat er weer ruimte voor nieuwe bomen wordt gemaakt. Deze ruimte wordt dan gebruikt om weer nieuwe bomen te planten. Deze kunnen op hun beurt er weer voor zorgen dat er weer co2 uit de lucht gefilterd kan worden. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat er elke keer weer een nieuw bos ontstaat.

 

Duurzaam hout aanschaffen en gebruiken

Vanaf de buiten kant kan je natuurlijk niet zien wat duurzaam hout is en wat niet. Daarom zijn er dus certificaten in het leven geroepen. Deze certificaten worden alleen maar uitgegeven door de instanties die de houtkap controleren. Deze instanties zijn dan ook opgericht om de houtkap in de gaten te houden. Zij moeten er voor zorgen dat de beloftes ook daadwerkelijk worden na geleefd en de houtkap ook daadwerkelijk duurzaam is.